FLERE FANS PÅ STADION – NU!
1. November 2020

Superliga-kampe spilles weekend efter weekend i det danske land. 11 mod 11. Vores elskede spil på grønsværen. Men noget mangler. Noget helt essentielt mangler. Nogle ville mene, at kernen i vores elskede spil ikke er til stede. Atmosfæren. Den der summen. Summen af kærlighed, følelser og dyb passion. Fans. Vi mangler fans.

”Hvordan håndterer man en pandemi i samfundet?” – et svært spørgsmål at besvare, og ikke et spørgsmål vi har tænkt os at besvare, da det kan diskuteres fra nu af og til den dag bif vinder det danske mesterskab – måske for evigt.

Formålet med dette opråb er ikke at diskutere den generelle håndtering af COVID-19 situationen i Danmark med vores politikere. Nej, formålet med dette opråb er at gøre de danske politikere opmærksom på den nuværende uretfærdighed og manglende sans for fornuftige argumenter, som præger afviklingen af dansk fodbold i disse COVID-19 tider. Alle fodboldklubber – store som små. Situationen er seriøs, og det er grotesk at se hvordan politikerne passivt ser på, mens de opfinder undskyldninger og forklaringer uden hold i virkeligheden eller snert af evidens.

Under genåbningen af Danmark indførte de danske superligaklubber en sikker måde at gå til fodbold på under disse COVID-19 omstændigheder. Denne specielle COVID-19 afvikling af danske superligakampe fik navnet ”Superligaordningen”. Superligaordningen blev godkendt af sundhedsmyndighederne og sikrer, at alle forholdsregler overholdes med det formål at forhindre smitte af COVID-19. Se f.eks. her, hvordan man sikrer at forholdsreglerne bliver overholdt; smittesporing, afstand, egne boder og toiletfaciliteter m.v. https://www.youtube.com/watch?v=_ky1KZt6S-8

Lige nu eksisterer begrænsningen på 500 tilstedeværende ifm. fodboldkampe i Danmark uanset størrelsen på stadion, hvor den pågældende kamp finder sted. Og det er inklusiv personale. I læste rigtigt – ALLE fodboldklubber i Danmark er underlagt en begrænsning på maksimalt 500 tilstedeværende i forbindelse med kampafvikling uanset størrelsen på stadion. Det vil sige, at den samme antals-begrænsning gælder for en kamp spillet på bane 1 i den lokale serieklub, som i f.eks. Parken med en kapacitet på over 38000 tilskuerpladser. Dette kan være uhyre svært at forstå, når netop argumentet om størrelse på arealet har været flittigt anvendt blandt vores politikere, når de er blevet spurgt ind til, hvorfor Tivoli er i sin gode ret til at have op imod 20.000 gæster på samme tid. Derudover kan man samtidig kigge på f.eks. Vega eller biograferne, som tillader 500 gæster – ikke inklusiv personale. Der er derfor tilladt flere mennesker disse to steder, indendørs, end udenfor spredt over 38000 pladser i Parken, på trods af at evidensen vedrørende coronavirus’ smitteprocent udenfor kontra indendørs.

Det giver simpelthen ikke mening at fastholde denne restriktion, hvad angår antallet på 500, uden som minimum at foretage en individuel vurdering af hvert stadion, eller kigge på en %-mæssig udnyttelse af kapaciteten generelt i Danmark. Det skriger til himlen af ignorance og manglende hørbarhed i forhold til saglige argumenter, at politikerne til stædighed fastholder det. Argumenterne som f.eks. fyldte barer ved at tillade fans på stadion, eller at den offentlige transport skulle blive belastet (udenfor myldretiden!) er at gribe efter halmstrå, uden at gide sætte sig ind i tingene. Og denne ligegyldighed fra politikernes side rammer klubberne dyrt! Samtidig vælger man, fra kulturministerens side, at direkte opfordre til at skulle turde at holde arrangementer. Som hun siger ”Jeg ved godt, at det er svært med håndsprit og afstand, men det bliver alt for lang en vinter, hvis vi holder op med at arrangere ting”. Og det bliver en endnu længere vinter hvis fodboldklubberne forbydes det på trods af afstand og håndsprit – sæt dig ind i tingene!

De danske fodboldklubber har bevist gentagende gange under genåbningen af Danmark, at de kan afvikle fodboldkampe i en sikker og tryg ramme med minimal risiko for smittespredning. Ved at fastholde restriktionerne betyder det, at der til dagens kamp er tilladt ca. 250 fans på 38200 pladser, svarerende til én fan pr. 159 sæder. Vi har markeret dette på tribunen, og håber at det kan være med til – igen – at sætte fokus på de urimelige krav fodboldklubberne er underlagte.

1 FAN = 159 SÆDER

SYMBOLIKPOLITIK > SUND FORNUFT?